1970s KL bungalow converted into relaxing modern home with industrial vibe

0
11

The authentic bungalow had been vacant for some time, and exhibited a typical basic format and design: assume grilled-up home windows and little connection to the outside.

One factor that stood out was the way it occupied an extended and slender strip of land, with the precise home set fairly far again from the entrance. This characteristic would give rise to the thought of incorporating a modern facade that blends the indoors and open air.

Located in Damansara Heights, Kuala Lumpur, House No.16 has since been reimagined, with the whole makeover concluded final February.

Lead architect Dr Tan Loke Mun, of DRTAN LM Architect, shared that the house owners, a younger couple under the age of 30, wished to do away with the previous, restrictive design.

Although the size and width of the bungalow remained the identical after the remodelling – at 25m X 7.62m – and there was a slight enhance in build-up from 335sq m to 342sq m, it gave out a totally completely different vibe and dwelling expertise to the house owners and their furry relations (a cat and a canine).

The garden patio at dusk, with the double-volume glass canopy roof overhead.The backyard patio at nightfall, with the double-volume glass cover roof overhead.

“(The original house) was a basic, two-storey slim and narrow bungalow with many small and dark rooms. The plan was typically inward-looking with small heavily grilled-up windows and no interaction between the inside spaces and the outdoors,” defined Tan.

“So the design concept was to break free from these constraints, open it up to let more daylight into the house, and clean up the messy internal room layouts.

“The original house was set quite far back from the frontage and this provided the opportunity to add a modern new facade to give a better interaction between the inside and outside spaces,” added Tan.

The entrance a part of the home was prolonged outwards utilizing a brand new metal, uncooked brick and glass part with a tall, double-volume glass cover roof. The metal construction was left uncovered and industrial galvanised metal mesh was used for the higher degree balconies.

The linear garden is lush with various plants and shrubs.The linear backyard is lush with varied crops and shrubs.

The entrance yard was zoned into a parking space and personal garden with using a horizontal uncooked brick wall.

“This new semi-outdoor space is enclosed on its sides by tall, raw brickwork walls to frame the terrace and provide privacy.

“The upper level flooring was a combination of concrete and timber flooring. This was preserved as the ceilings to the spaces below and used to define separate zones,” defined Tan.

The authentic design featured seven bedrooms and 5 loos. The new format incorporates a small room downstairs, with the higher ground redesigned to accommodate a brand new main bedroom, examine, leisure areas and a room for future youngsters.

On one facet of the home is an extended 6m-high retaining wall which, along with making certain privateness, impressed the creation of a dynamic backyard, with flora interspersed alongside the wall.

A full view of the garden can be enjoyed thanks to large glazing and sliding glass doors.A full view of the backyard will be loved because of giant glazing and sliding glass doorways.

A key design issue that lets the couple soak within the refreshing out of doors greenery is by becoming in sliding glass doorways on each the facet partitions of the home.

The finish outcome is a straightforward but modern intervention that integrates all points of the location – the gardens, retaining partitions and the recycling of the prevailing constructing construction.

“By opening up all the side walls of the living spaces with large glazing and sliding glass doors to let in maximum daylight and cross ventilation, strategic planting and sun screening with shrubs and climbers, and integrating the inside spaces with the outside, the design serves as a small textbook example of good tropical and green architecture,” stated Tan.

“Reconstructed on a limited budget, the new architecture sits well with the environment and has re-used as much of the old building as possible, thus reducing wastage and the carbon footprint for new materials,” he added.

The study room on the upper floor looks down to the segmented garden patio, which is shaded by a big pine tree.The school room on the higher ground seems all the way down to the segmented backyard patio, which is shaded by a giant pine tree.

Today, the couple’s favorite a part of the home is the school room on the higher ground that appears all the way down to the aesthetically segmented backyard patio, which is shaded by a big pine tree.

“The well-coordinated material palette of the wood finish built-ins and the black reflective tile floor gives a good ambience to work from home – a big glass sliding door opens out to a small steel balcony to offer a nice view of the retained pine tree, front lawn and double-volume patio space below.

“It’s peaceful and serene, with a relaxed resort feel,” stated Tan.



Source link