GALERI: Yamaha Tracer 9 GT 2021 – 890 cc, 113 hp

0
58

Semasa pelancaran Yamaha T-Max 560 bulan lalu, Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) juga telah membuat pra tonton awal untuk dua lagi mannequin iaitu MT-09 2021 dan Tracer 9 GT 2021. Bagi MT-09, harga rasminya telah pun dikeluarkan, iaitu RM54,998, tetapi bagi Tracer 9 GT, harganya masih belum ada (diberitahu dalam bulan November ini juga).

Pra tonton yang dibuat juga adalah secara dalam talian sahaja. Oleh itu, kini kami bawakan galeri motosikal touring terbaru tersebut, yang berada di pusat pameran HLYM di Sungai Buloh. Melaluinya, anda boleh melihat lebih jelas bagaimana rupa mannequin yang akan dilancarkan secara rasmi untuk pasaran kita nanti.

Melihat pertamanya kepada Tracer 9, perubahan paling besar bagi mannequin tahun 2021 ini adalah pada bahagian enjin, di mana ia sekarang menggunakan enjin tiga silinder Crossplane 3 berkapasiti 890 cc dan mendapat penarafan Euro 5, sama seperti MT-09 2021. Jumlah kuasa yang dihasilkan juga sama iaitu 117 hp pada 10,000 rpm dan 93 Nm tork pada 7,000 rpm.

Sebelum ini, enjin 847 cc yang digunakan pada Tracer 900 menghasilkan kuasa 113 hp dan 87.5 Nm tork, sekaligus memberi makna enjin baru ini mencatat peningkatan tork 7% dan sampai ke puncak pada rpm yang lebih rendah. Enjin baru 890 cc ini juga 1.7 kg lebih ringan dan dipadankan bersama ekzos berkembar yang juga lebih ringan 1.4 kg berbanding ekzos sebelum ini.

Transmisi masih lagi unit enam kelajuan dengan klac jenis help and slipper, tetapi sedikit perubahan dibuat bagi menjadikan tarikan klac itu lebih ringan. Nisbah gear untuk gear 1 dan gear 2 juga dilaras kembali supaya padan dengan tork yang sudah berubah dan memastikan penukaran lebih lancar.

Satu lagi perubahan besar adalah kedudukan enjin dijadikan lebih tegak pada casis Deltabox, demi memberikan imbangan serta maklum balas yang lebih baik kepada penunggang. Lengan ayun aluminium mannequin baru ini juga direka semula dan mempunyai panjang yang lebih 60 mm. Walaupun begitu, jarak roda masih tidak berubah iaitu 1,500 mm.

Bahagian elektronik juga menunjukkan peningkatan yang jelas. Yamaha telah memasang unit pengukur inertia (IMU) six axis pada Tracer 9 dan unit generasi baru ini 50% lebih kecil dan 40% lebih ringan berbanding unit awal yang digunakan pada mannequin R1 tahun 2015.

IMU digunakan untuk mengawal sistem elektronik seperti mod tunggangan (semuanya ada empat mod), Cruise Management, Traction Management (tiga tahap), Slide Management (tiga tahap), Wheelie Management (tiga tahap) dan pilihan handbook untuk melaras semua ciri ini pada tahap yang dimahukan.

Untuk brek, di hadapan menggunakan set berkembar cakera 298 mm manakala di belakang terdapat cakera 245 mm. Sistem ABS disediakan dalam dua mod yang boleh ditukar oleh penunggang sementara rim pula adalah unit 17 inci dengan tayar 120/70 dan 180/55.

Mannequin baru Tracer 9 ini menggunakan panel paparan TFT-LCD yang berbentuk petak dan dibahagikan kepada dua. Informasi berkenaan laju, tahap rpm, tahap minyak dan kedudukan gear ditunjukkan di bahagian kiri manakala bahagian kanan terdapat paparan seperti jarak perjalanan, suhu dan pelbagai lagi. Semua lampu mannequin ini menggunakan unit LED.

Tempat duduk Tracer 9 kini adalah 15 mm lebih rendah dan ia boleh dilaras secara mudah tanpa menggunakan sebarang alat. Peletak kaki juga boleh dilaras sehingga 15 mm sementara pemegang disediakan dalam dua kedudukan.

Suspensi Tracer 9 menggunakan unit daripada Kayaba dengan di hadapan terdapat fork USD 41 mm yang boleh dilaras sepenuhnya – 30 mm lebih rendah berbanding sebelum ini – sementara di belakang pula terdapat monoshock. Bagi Tracer 9 GT, suspensi ini dipertingkat dengan kawalan elektronik yang datang dalam dua mod, bersama kelengkapan lain seperti quickshifter naik dan turun gear, lampu membelok LED, pemanas tangan serta beg barangan.Source link