Honda bakal bina kilang khas untuk kereta elektrik di Wuhan – kapasiti tahunan 120k, guna tenaga bersih

0
12
Sponsored:

Donfeng Honda Automobile, iaitu syarikat kerjasama antara Dongfeng Motor Group, Honda Motor dan juga Honda Motor (China) Investment telah mengumumkan bahawa ia bakal membina sebuah kilang baharu yang dikhaskan hanya untuk memproduksi kenderaan elektrik (EV).

Kilang tersebut akan dibina di Zon Pembangunan Ekonomi Wuhan di wilayah Hubei, China dengan keluasan sekitar 630,000 meter persegi. Operasi produksi kilang baharu berkenaan dijangka akan bermula pada 2024, dengan kapasiti asas pengeluaran sebanyak 120,000 unit setahun.

Fasiliti tersebut disifatkan sebagai sebuah kilang pintar yang sangat efisien dan mampu untuk memproduksi EV dari peringkat asas sehingga ke produk siap sepenuhnya – bermaksud ia bakal dilengkapi dengan fasiliti untuk proses seperti stamping, kimpalan, mengecat, pemasangan dan juga pemeriksaan lengkap kenderaan. Honda mensasarkan untuk mencapai tahap peneraju industri dalam aspek automasi, khususnya pada barisan pemasangan.

Honda juga memberikan fokus yang besar terhadap aspek neutraliti karbon. Oleh itu ia menjanjikan “inisiatif-inisiatif kearah kelestarian secara proaktif” yang termasuk penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui seperti kuasa photo voltaic, air kitar semula, dan pelbagai lagi kaedah bagi mengurangkan emisi sebatian organik meruap (VOC).

Sebelum ini Honda telah pun mendedahkan siri e:N iaitu e:NS1 dan e:NP1 – kedua-duanya adalah SUV elektrik penuh yang bakal muncul sebagai mannequin produksi dan dijual dalam pasaran China dalam tempoh berberapa bulan dari sekarang.

Dongfeng Honda bakal menghasilkan e:NS1, iaitu versi produksi bagi mannequin konsep SUV e:prototype yang didedahkan pada April tahun lalu, dan diasaskan dari Honda HR-V generasi ketiga. Manakala e:NP1 pula akan dihasilkan oleh satu lagi entiti kerjasama tempatan Honda di China iaitu GAC Honda.

Honda sebelum ini juga telah mengumumkan bahawa ia akan meningkatkan penjualan mannequin EV dan FCEV (EV sel bahan api) di pasaran-pasaran untama sehingga 40% dari jumlah jualan keseluruhannya menjelang 2030, dan akan meningkat kepada 80% menjelang 2035. Jenama automotif Jepun berkenaan merancang untuk menjadi jenama elektrik penuh 100% pada 2040.Source link

Sponsored: