Nissan Kicks 2022 dalam iklan untuk pasaran Malaysia — pesaing baru Proton X50 dengan e-Power hibrid

0
68

Nissan Kicks mungkin diperkenalkan untuk pasaran tempatan tahun ini, sekiranya video sempena CNY oleh Edaran Tan Chong Motor baru-baru ini boleh menjadi petunjuk. Crossover segmen B berkenaan pernah disebut pertama kali pada 2018 untuk pasaran di sini, tetapi tidak diberikan tempoh pengenalan yang jelas.

Sejak itu, mannequin berkenaan telah diberikan facelift pada 2020 dan kini dijual di Thailand, yang mana ia ditawarkan dengan sistem janaan hibrid e-Power. Di Thailand, sistem berkenaan merangkumi enjin HR12DE 1.2 liter tiga-silinder petrol yang menghasilkan 79 PS dan 103 Nm tork yang tertindak hanya selaku generator bagi bateri 1.57 kWh yang terletak di bawah kerusi depan.

Bateri berkenaan menghantarkan kuasa kepada motor elektrik EM57 dengan 129 PS (95 kW) dan 260 Nm yang memacu roda hadapan. Dengan tetapan ini, enjin langsung tidak menyediakan pacuan sama sekali, dan hanya motor elektrik bertanggungjawab untuk menggerakkan kenderaan.

Daripada apa yang dapat dilihat dalam video pendek ini, nampaknya pasaran kita juga akan menerima Kicks dengan sistem e-Power juga. Di pasaran lain, mannequin ini turut ditawarkan dengan sistem janaan bukan hibrid, termasuk dengan enjin HR16DE 1.6 liter NA petrol di Amerika Syarikat, sementara di China ada juga dengan enjin HR15DE 1.5 liter NA.

Sekiranya Kicks diperkenalkan nanti, ia akan bersaing dengan Proton X50, Honda HR-V, Toyota Corolla Cros, Mazda CX-3 dan Hyundai Kona. Daripada semua mannequin tersebut, hanya Corolla Cross dan HR-V ada dalam varian hibrid, sementara Kona juga ada dalam varian elektrik sepenuhnya. Adakah Kicks bakal membawakan persaingan yang menarik nanti?Source link