Nissan Silvia dilapor bakal muncul kembali sebagai EV

0
52

Menurut sebuah laman internet dari Jepun, iaitu Best Car Web, Nissan mempunyai perancangan untuk menghidupkan semula nama Silvia pada tahun 2025 melalui satu projek yang dipanggil sebagai “Pure EV Silvia Revival.” Nissan sendiri tidak mengesahkan perkara ini, tetapi laman internet itu mendakwa rancangan tersebut berpunca daripada lukisan render yang dihasilkan oleh timbalan presiden Nissan Design Europe, Matthew Weaver September lalu.

Model yang dihasilkan dalam render tersebut mengambil banyak inspirasi daripada Silvia pertama, yang menggunakan nama kod CSP311 dan diperkenalkan pada tahun 1964 di Tokyo Motor Show. Antara yang boleh dilihat jelas adalah garis badan yang bersambung dari depan, ke tepi dan belakang.

Weaver juga dapat menggunakan rekaan yang lebih licin dan kemas memandangkan kereta elektrik tidak memerlukan banyak lubang udara untuk sistem penyejukan. Ruang antara lampu kiri dan kanan ditutup sepenuhnya sementara lampu juga menggunakan bentuk bulat seperti CSP311.

Silvia yang pertama juga dikenali sebagai Datsun Coupe 1500, dan pada waktu itu, ia dibina atas platform yang sama dengan Fairlady. Model ini hanya dikeluarkan dalam jumlah yang terhad, iaitu 554 unit sahaja antara tahun 1965 hingga 1968 dan Nissan juga memberitahu dalam siaran akhbar berkenaan render Weaver bahawa “ada pekerja kami yang sudah lama pun belum pernah melihatnya betul-betul di depan mata.”

Selepas CSP311, nama Silvia tidak lagi digunakan sehinggalah ia dibawa kembali pada tahun 1975 untuk mannequin S10 yang menggunakan platform S Nissan. Dari waktu itu, nama Silvia terus digunakan untuk S110, S12 dan generasi yang paling dikenali ramai, iaitu S13, S14 dan S15. Model terakhir yang menggunakan nama Silvia adalah S15, dan pengeluarannya telah pun dihentikan pada tahun 2002.

Render yang dihasilkan oleh Weaver ini bukanlah satu-satunnya rekaan semula mannequin retro moden oleh Nissan, kerana pada tahun 2013, mereka telah menunjukkan mannequin konsep IDx yang mengambil inspirasi daripada Datsun 510. Sehingga kini, mannequin tersebut masih belum menjadi realiti tetapi melalui strategi produk baru mereka yang melihatkan kelahiran Z baru, kemungkinannya seperti ada. Harap-harap betullah ya.Source link