Home English News Automotive Proton S50 atas jalan – sedan baru untuk ganti Preve?

Proton S50 atas jalan – sedan baru untuk ganti Preve?

0
Proton S50 atas jalan – sedan baru untuk ganti Preve?

Melihat kepada gambar yang dihantar oleh Darren Lee ini, nampaknya Proton seperti sedang membangunkan sebuah mannequin sedan baru. Tertutup dengan pelekat camouflage, kereta ini berada atas jalan raya dengan menggunakan nombor plet perdagangan “B 4155 A” yang sebelum pernah dilihat digunakan oleh Proton pada Ertiga serta X70.

Cerita Proton menghasilkan sebuah sedan baru sudah lama diketahui. Dipanggil ramai sebagai S50, mannequin ini dikatakan bakal menggunakan asas daripada Geely Emgrand generasi keempat, yang sekarang sudah pun dilancarkan untuk pasaran China dan tiba di Filipina Februari lalu.

Juga kerap dilaporkan sebagai pengganti bagi Preve, S50 ini akan masuk ke dalam barisan mannequin Proton sebagai sedan segmen C, dan memberikan pelanggan satu lagi pilihan mannequin yang lebih besar berbanding Persona yang merupakan sedan segmen B.

Kereta yang ditemui atas jalan ini memang nampak seperti Emgrand, terutamanya melihat kepada bahagian c-pillar serta cermin belakangnya. Ada juga yang mengatakan S50 ini akan menggunakan asas BinRui, tetapi mannequin itu mempunyai garis bumbung yang lebih rendah di belakang dan tidak sama seperti kereta dengan pelekat camouflage ini.

Berkenaan dimensi, Emgrand mempunyai ukuran 4,638 mm panjang, 1,820 mm lebar dan 1,460 mm tinggi. Jika dibandingkan dengan Preve, sedan Geely ini lebih panjang (+95 mm) dan lebih lebar (+34 mm), tetapi jarak rodanya adalah sama, iaitu 2,650 mm.

Di China, Emgrang datang dengan enjin petrol empat silinder 1.5 liter NA, yang mampu menghasilkan 114 PS/147 Nm, dan dipadankan bersama transmisi sama ada guide lima kelajuan atau CVT, untuk menghantar kuasa ke roda hadapan. Model di Filipina juga menggunakan enjin yang sama, tetapi kuasanya dikurangkan kepada 102 PS dan 142 Nm.

Memandangkan Emgrand dibina atas platform BMA (B-phase Modular Architecture) yang sama seperti X50 dan jika betul-betul diambil sebagai S50, ia berkemungkinan menerima enjin tiga silinder 1.5 liter turbo. Proton sudah mula membuat enjin tersebut di sini dan memberitahu, mereka juga boleh menghasilkan varian lain seperti port-injected (PFI).

GALERI: Geely Emgrand pasaran FilipinaSource link