Subaru STI E-RA guna motor elektrik daripada Yamaha – kuasa sehingga 1,088 PS, pacuan empat roda

0
54

Semasa acara Tokyo Auto Salon 2022 yang masih lagi berlangsung sekarang, Subaru telah menunjukkan beberapa buah mannequin konsep, dan yang diletakkan sebagai tarikan utama adalah STI E-RA Concept. Ini adalah satu platform yang akan mereka gunakan bersama STI untuk pembangunan kereta lumba elektrik.

Ciri teknikal yang didedahkan untuk kereta konsep elektrik ini tidak begitu terperinci tetapi Subaru ada menyatakan, motor elektrik yang mereka gunakan adalah daripada Yamaha Motor Co Ltd. Ia terdiri daripada empat motor elektrik, dengan satu bagi setiap roda, menghasilkan sistem pacuan empat roda.

Jika menurut Yamaha, motor elektrik yang mereka bekalkan ini boleh menghasilkan kuasa sehingga 2,000 PS tetapi Subaru telah memilih tetapan yang menghasilkan keseluruhannya 800 kW ataupun 1,088 PS. Motor elektrik yang mempunyai inverter bersepadu serta gear khas untuk kereta EV hyper ini mendapat kuasa daripada bateri lithium ion 60 kWh.

Untuk memastikan kereta ini dapat mencengkam jalan dengan baik dan memberikan kepuasan pemanduan, ia dipasang dengan torque vectoring management yang dapat menyampaikan tork kepada roda berbeza mengikut enter yang didapati daripada kelajuan kereta, kelajuan roda, sudut stereng, g-power, kadar olengan, tekanan brek serta beban pada roda.

Dalam siaran akhbar yang dikeluarkan oleh Yamaha, motor elektrik ini dikatakan menggunakan segala kemahiran dan pengetahuan yang mereka ada berkenaan kejuruteraan enjin, dan hasil daripada teknologi mesin dan casting mereka sendiri, ia dapat mengeluarkan kuasa yang tinggi meskipun saiznya adalah kompak.

GALERI: Subaru STI E-RA ConceptSource link